Σου ακούγεται πολύ μακρινή και ξένη η ιδέα του να μπορέσει ένα ζευγάρι το ίδιου φύλου να έχει τα δικά του παιδιά; Κι όμως δεν είναι και τόσο σενάριο επιστημονικής φαντασίας τελικά. Μια βλαστικών κυττάρων ανακάλυψη θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Λονδίνο έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία τεχνητού σπέρματος και ωαρίων μέσω του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων του δέρματος από τους ενήλικες, και τη μετατροπή τους σε παρόμοια με τα εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα. Η ομάδα στη συνέχεια συνέκρινε τα γενετικά βλαστικά κύτταρα με ανθρώπινα κύτταρα από έμβρυα, για να επιβεβαιώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα, όμοια.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell πριν λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για αυτό το είδος της έρευνας.

«Πετύχαμε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας», είπε ο Δρ Jacob Hanna, ένας ερευνητής από το Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ.

O Hanna δήλωσε ότι η ομάδα θα προσπαθήσει τώρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη δημιουργία πλήρως ανεπτυγμένων τεχνητών σπέρματος και ωαρίων, είτε σε ένα πιάτο ή με την εμφύτευση  σε τρωκτικό.

Μόλις αυτό επιτευχθεί, η τεχνική θα μπορούσε να καταστεί χρήσιμη για κάθε άτομο με προβλήματα γονιμότητας, είπε, συμπεριλαμβανομένων και των ζευγαριών του ιδίου φύλου.

«Έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον ομάδων ομοφυλόφιλων, λόγω της δυνατότητας της λήψης ωαρίων και σπερματοζωαρίων από τους γονείς του ίδιου φύλου» , δήλωσε ο Hanna.

«Ωστόσο, η προοπτική της δημιουργίας ενός μωρού από αυτά τα τεχνητά μέσα και μόνο είναι μάλλον πολύ μακριά»

«Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, ενώ το σενάριο αυτό θα μπορούσε να είναι τεχνικά δυνατό και εφικτό, είναι απομακρυσμένο σε αυτό το στάδιο και πολλές προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν», είπε.

«Επιπλέον, υπάρχουν πολύ σοβαρά ηθικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όταν και εάν εξεταστούν τέτοια σενάρια στο μακρινό μέλλον»