Δράσεις για το προσφυγικό και μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των νησιών ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, κατά την οποία η Β. Θάνου ενημερώθηκε για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τους υπουργούς.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
  • Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

“Τα μέτρα θα έχουν στόχο μέσα σε σύντομο χρόνο και σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια, να βελτιωθεί η κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες, αλλά και οι πρόσφυγες”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Παράλληλα, εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα αποφευχθεί η κρίση, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μουζάλας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά.