Σημαντικά λάθη φέρεται να εντόπισε το Eurogroup στις εκτιμήσεις του Poul Thomsen για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του Eurogroup αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρούν ότι τα μέτρα τα οποία ζητούνται απ’ την Ελλάδα δεν είναι εν τέλει απαραίτητα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Συμβούλιο των μελών της Ε.Ε. αλλά και το Eurogroup γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία απαιτεί το ΔΝΤ αλλά πλέον ολόκληρη η Ε.Ε. απ’ την Ελλάδα δεν πρόκειται να εισπραχθούν αλλά τελικά δεν είναι και απαραίτητα.

Ο λόγος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι o Poul Thomsen, η Delia Velculescu αλλά και τα υπόλοιπα υπηρεσιακά μέλη του ΔΝΤ έχουν προχωρήσει σε λάθη, κακούς υπολογισμούς, ασάφειες κι αντιφάσεις καθώς συνέγραφαν την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Το έγγραφο του συμβουλίου, το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ, φέρεται ν’ αναφέρει ότι η ομάδα του Thomsen έχει κάνει σοβαρά λάθη αναφορικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα.

Η διαφορά στην εκτίμηση οφείλεται σε υπερβολικά συντηρητικές παραδοχές που εφαρμόζονται συστηματικά από το Ταμείο τόσο επί των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών

Photo: Getty