Τα λάθη που έγιναν σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 παραδέχεται το ΔΝΤ σε μια έκθεση, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο φαίνεται πως εμμέσως παραδέχεται τα λάθη που έγιναν το Μάιο του 2010 στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς δεν περιλαμβανόταν αναδιάρθρωση του χρέους, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η βιωσιμότητά του.

Γιατί έγινε αυτό; Διότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, υπήρχε έντονος φόβος για εξάπλωση της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της έκθεσης των τραπεζών της Ευρώπης σχετικά με το χρέος.

Η έκθεση αναφέρει, πιο αναλυτικά, πως «Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης – την εποχή εκείνη – προστατευτικών τειχών που θα απομώνοναν άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αποτέλεσε ικανή αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία (χρηματοδότησης) με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση».

Η έκθεση στη συνέχεια τονίζει ότι η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αποκτήθηκε ξανά όταν η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να διαφυλάξει το ευρώ κι αφού πέρασαν 2 χρόνια.

Υπογραμμίζεται ότι «Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το ‘κούρεμα’ ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, μέλος του ΔΝΤ σημειώνει πως σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί.

Τονίζει μάλιστα ότι ήταν επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του χρέους εκείνη την περίοδο, όμως δεν γνωρίζει εάν ήταν τελικά δυνατό να γίνει. Υπήρχαν πολλές ανησυχίες ότι η κρίση θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Βασικός στόχος το 2010 ήταν η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος, προσθέτει η έκθεση, που εφαρμόστηκαν μέτρα, όπως προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο και μείωση των κατώτατων αποδοχών, μείωση της γραφειοκρατίας.