Κι όμως, είναι μόλις είκοσι λεπτά που σου χαρίζουν ζωή, μειώνοντας τους κινδύνους πρόωρου θανάτου. Ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ελάχιστα λεπτά καθημερινής ήπιας άσκησης αρκούν προκειμένου να κερδίσεις χρόνια ζωής και να αποφύγεις σοβαρές ιατρικές περιπέτειες. 

Ως βασικός ύποπτος εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται το υψηλό επίπεδο αδράνειας, δηλαδή της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε μορφής άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως ο αριθμός των πρόωρων θανάτων που οφείλονται σε πλήρη έλλειψη άσκησης, φτάνει σε διπλάσιο επίπεδο συγκρινόμενος με τον αυτόν που οφείλεται στην παχυσαρκία, αν και οι δυο φαίνεται να έχουν άμεσο συσχετισμό.

Τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης είναι αποκαλυπτικά

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η αδράνεια θεωρείται κύρια αιτία περίπου 676.000 θανάτων από τους συνολικά 9,2 εκατομμύρια ετήσιους θανάτους στην Ευρώπη, αριθμός διπλάσιος από αυτούς οι οποίοι προκαλούνται από την παχυσαρκία. Ο συνδυασμός της παχυσαρκίας και της αδράνειας βέβαια μπορεί να γίνει θανατηφόρος, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη αναμένεται να  αυξηθούν κατακόρυφα.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φθάσει στο 40%, γεγονός που θα ισχύσει και για τους άνδρες στην Ισπανία. Στην Τσεχίας, το 36% των ανδρών και το 37 % των γυναικών θα είναι παχύσαρκοι τα επόμενα 15 χρόνια.

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η έλλειψη  σωματικής άσκησης, συνδυαζόμενη με την παχυσαρκία, σχετίζεται και με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, αλλά κι ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τα λόγια λοιπόν είναι μάλλον περιττά και το μήνυμα σταράτο. Η διάθεση είκοσι μόνο λεπτών από τον καθημερινό σου χρόνο για οποιαδήποτε τύπου σωματική δραστηριότητα, σου εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη γύρω από την υγεία σου.