Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ερευνά νέα επιστημονική μελέτη, υπογραμμίζοντας πως ορισμένα επαγγελματικά καθήκοντα, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό στρες στους εργαζόμενους κι άρα αυξημένες πιθανότητες να σημειωθούν εγκεφαλικά επεισόδια.
Συγκεκριμένα οι μελετητές της εν λόγω έρευνας, πραγματοποίησαν επισκόπηση 6 άλλων μελετών, διάρκειας 3 ως 17 ετών που είχαν γίνει στο παρελθόν, οι οποίες συμπεριελάμβαναν συνολικά 140.000 περιπτώσεις επαγγελματιών ηλικίας 18 ως 75 ετών και στις οποίες μελετήθηκε η σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και πιθανοτήτων εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα; Άτομα τα οποία είχαν επιλέξει στρεσογόνα επαγγέλματα, αντιμετωπίζουν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με αυτούς που ασχολούνται με πιο χαλαρά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα διαφάνηκε, πως τα αγχώδη επαγγέλματα συνδέονται με αυξημένο κατά 58% κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, δηλαδή του πιο συνηθισμένου είδος εγκεφαλικού, κατά το οποίο διακόπτεται η ροή αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αναφορικά τώρα με την παράμετρο του φύλου, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες-καριέρας αντιμετωπίζουν κατά 33% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν εργάζονται. Από την άλλη, τα “επικίνδυνα” επαγγέλματα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους άντρες.

Για να κάνουν τα πράγματα πιο απλά οι ερευνητές τονίζουν πως το αυξημένο εργασιακό στρες προκύπτει στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον έλεγχο των καθηκόντων τους, όταν πιέζονται με πιεστικές προθεσμίες κι όταν έχει να συντονίσει αυξημένο όγκο εργασιών.

Σύμφωνα με τους μελετητές λοιπόν, ως ιδιαιτέρως αγχωτικό επάγγελμα χαρακτηρίζεται αυτό του σερβιτόρου και του βοηθού νοσηλευτή, ενώ ως λιγότερο αγχωτικό χαλαρό κι ευχάριστο το επάγγελμα του φυσικού επιστήμονα και του αρχιτέκτονα.

Η ερευνήτρια Yuli Huang από το Πανεπιστήμιο της Γκουανγκτζόου, τονίζει σχετικώς:

Το εργασιακό στρες μπορεί να ωθήσει το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κακή διατροφή και η αποχή από τη σωματική άσκηση, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το εργασιακό στρες έχει συνδεθεί στο παρελθόν και με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, ο ανεπαρκής μεταβολισμός σακχάρου καθώς και τα αυξημένα λιπίδια του αίματος.