Μπορεί τα ενεργειακά ποτά να σου δίνουν ώθηση να συνεχίσεις, αλλά πρέπει να σκεφτείς και την καρδιά σου! Οι ερευνητές σου λένε ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να αυξήσουν την πίεση του αίματος σε επίπεδα που δεν είναι ασφαλή για την υγεία σου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται πολύ περισσότερο σε νέα άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη σε συστηματική βάση, σύμφωνα με τη μελέτη του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας του Σαν Ντιέγκο.

Οι επιστήμονες έδωσαν μια μικρή ποσότητα ενεργειακού ποτού που διατίθεται στο εμπόριο σε 25 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 19 έως 40 ετών. Μια άλλη μέρα έδωσαν στους εθελοντές να πιουν την ίδια ποσότητα ενός εικονικού ποτού. Οι ερευνητές εξέτασαν τον καρδιακό ρυθμό και τη πίεση του αίματος στους εθελοντές, πριν και μετά την κατανάλωση των ποτών.

Οι συμμετέχοντες παρουσιάσουν αυξημένη πίεση αίματος αφού είχαν πιει το ενεργειακό ποτό, σε σχέση με όταν είχαν καταναλώσει το εικονικό. Η μέση συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων αυξήθηκε κατά 3% αφού είχαν πιει τα ενεργειακά ποτά, σε σύγκριση με τη στιγμή που είχαν πιει το εικονικό ποτό.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο δραματικά στα άτομα που δεν κατανάλωναν ένα μικρό φλιτζάνι καφέ ή άλλα καφεϊνούχα ποτά σε καθημερινή βάση. Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων εμφάνιση διπλάσια αύξηση αρτηριακής πίεσης, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν μια ποσότητα καφέ καθημερινά.

Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές ο κόσμος θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών, καθώς ακόμα και μια μικρή αύξηση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.