Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στην σημερινή συνάντηση Merkel-Lagarde στο Βερολίνο, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί αρκετά το ελληνικό ζήτημα. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίας, «στο τραπέζι της συνάντησης θα τεθούν επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20». Το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί έμφαση στην ελληνική κρίση.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια Καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Merkel-Lagarde-Juncker στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Merkel και Lagarde είναι μεταξύ συζητήσεων, με σκοπό την διευθέτηση των λεπτομερειών για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, με στόχο μια περισσότερο «ευέλικτη ερμηνεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την ελληνική πλευρά.

Πριν από κάποιες μέρες η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, είχε αποκαλύψει ότι Merkel-Lagarde μίλησαν τηλεφωνικά και φαίνεται πως η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε «στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές».

To ΔΝΤ κερδίζει χρόνο

Όπως φαίνεται το ΔΝΤ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Η εφημερίδα Welt τονίζει ότι Merkel-Lagarde, έχουν καλή «χημεία» και οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται καλές, από τη στιγμή ,μάλιστα, που η καγκελάριος είχε βοηθήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Από την πλευρά της και η Lagarde, φαίνεται πως θεωρεί τη Merkel μια πηγή σταθερότητας, στην εποχή της αβεβαιότητας, επομένως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι μια από τις αιτίες, λόγω των οποίων η Merkel θα έχανε έδαφος στις εκλογές για την καγκελαρία.

Αισιοδοξία Wolfgang Schäuble για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο Wolfgang Schäuble, σε πρόσφατη δήλωσή του, εμφανίστηκε σίγουρος και αρκετά αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εξέφρασε από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Ο Klaus Regling τόνισε χαρακτηριστικά, ίσως και να μπορούσε μελλοντικά ο ESM να αναλάβει μόνος του τη διάσωση κρατών-μελών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, όμως κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας θα σήμαινε κάτι άλλο και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «δεν θα ανταποκρινόταν στις συμφωνίες που έχουν κάνει οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κοινοβούλιά τους».

Διαβάστε επίσης:

Στροφή Schäuble υπέρ της Ελλάδας για προεκλογικούς σκοπούς