Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο hot spot της την Δευτέρα, στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης. Συγκεκριμένα, ο Γ. Γιαννέλλης υπογράμμισε, πως στη σύσκεψη θα συζητηθούν κυρίως μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό πρακτορείο επισήμανε χαρακτηριστικά: 

 Για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ. Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ

Όπως έχει γίνει γνωστό, στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα πρέπει να βρεθούν  λύσεις για την ανακούφιση τόσο της Λέσβου όσο επίσης και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης;

Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε:

Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα  ή μετά από μια –δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά
«Είχα προειδοποιήσει τι θα συμβεί με τον αποκλεισμό πολλών ανθρώπων στα νησιά μας αλλά και καιρό τώρα προειδοποιούσα ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη εχθές. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού» σημείωσε ο κ. Γαληνός και τόνισε:

«Δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε, πως την Δευτέρα σφοδρά ήταν τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου και εικόνες καταστροφής έκαναν γύρο του Διαδικτύου.

Πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώθηκαν και συγκρούστηκαν μεταξύ τους, καίγοντας μάλιστα ο ένας τη σκηνή του άλλου, Στη συνέχεια η φωτιά εξαπλώθηκε ακόμα κι έξω απ’ τον στρατόπεδο με αποτέλεσμα να καούν δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.

Να σημειωθεί, πως περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πλέον στο δρόμο.

Συλλήψεις για τα επεισόδια:

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας μετά τα επεισόδια στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκαν συνολικά εννέα συλλήψεις αλλοδαπών, αλλά και 18 προσαγωγές.

Όπως έγινε γνωστό όλοι τους θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ ήδη σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία.

photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ