Τους τηλεφωνικούς διαλόγους του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με τον Μεξικανό ομόλογό του  πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Μεξικανό ομόλογό του Enrique Peña Nieto έβγαλε στη  δημοσιότητα η «Washington Post».

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών, στις 27 Ιανουαρίου, όταν ο Trump παραδέχθηκε στον Nieto ότι η προεκλογική του δέσμευση να πληρώσει το Μεξικό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται.

Μεταξύ άλλων του ξεκαθάριζε πως η χρηματοδότηση για το τείχος θα ερχόταν από άλλες πηγές ωστόσο ζήτησε απ’ τον Μεξικανό ομόλογό του να μην το αναφέρει στα ΜΜΕ.

Σχετικά με το τείχος, εσύ και εγώ έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Ο λαός μου ξεσηκώνεται και λέει ‘Το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος’ και ο δικός σου λαός ενδεχομένως να λέει κάτι σε μια αντίστοιχη, ελαφρώς διαφορετική γλώσσα. Πρέπει να έχω το Μεξικό να πληρώνει για το τείχος – Πρέπει. Μιλάω για αυτό τα τελευταία δύο χρόνια

Σε περίπτωση μάλιστα, που συνεχίζονταν οι επιθετικές δηλώσεις ο Trump τον είχε απειλήσει πως θα διέκοπτε κάθε επαφή με τη μεξικανική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε δε το τείχος ως το «το πιο ασήμαντο θέμα της συζήτησής μας, αλλά πολιτικά ίσως να είναι το πιο σημαντικό».

Ο Peña Nieto όμως αρνήθηκε να υπακούσει με τον Trump να επιμένει: «Δεν μπορείς να το λες αυτό στα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης θα το ακολουθήσουν και δεν μπορώ να ζήσω με αυτό» προσθέτοντας ότι γνωρίζει «τον τρόπο για να οικοδομηθεί πολύ φθηνά το τείχος…και θα είναι ένα καλύτερο τείχος και θα φαίνεται πολύ ωραίο».

Η Washington Post έδωσε στη δημοσιότητα και ένα μέρος της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Donald Trump με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Malcolm Turnbull θέλοντας να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος τα καθήκοντά του.

«Έχω έρθει ως εδώ…Έχω τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες όλη μέρα και αυτή είναι η πιο δυσάρεστη»,ανέφερε ο Trump για μια συμφωνία στο προσφυγικό.

«Η συνομιλία με τον Putin ήταν ευχάριστη» ακούγεται να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν το τέλος της επικοινωνίας του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό. «Αυτή είναι γελοία».

Και οι δύο επικοινωνίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες του Μεξικού και της Αυστραλίας αφορούσαν το μεταναστευτικό.

Αυτό θα με τελειώσει. Είμαι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του κόσμου που δεν θέλει να επιτρέψει την είσοδο ανθρώπων στην χώρα. Και τώρα συμφωνώ να δεχτώ 2.000 ανθρώπους»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε και τον θαυμασμό του για την άρνηση της Αυστραλίας να επιτρέψει σε πρόσφυγες να φτάσουν στις ακτές της σημειώνοντας «αυτή είναι μια καλή ιδέα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς». «Εσύ είσαι χειρότερος από μένα» είπε ο Trump στον Turnbull.

Θυμωμένος είπε ότι οι πρόσφυγες μπορεί «να γίνουν ο βομβιστής της Βοστώνης σε πέντε χρόνια».

Photo: Getty