Συγγνώμη ζήτησε ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, για τον πόλεμο στο Ιράκ μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης που δείχνει ότι η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνευτικές λύσεις, πριν εισβάλει στο Ιράκ. Παράλληλα, ο Τόνι Μπλερ υπερασπίστηκε την απόφασή του να εμπλακεί το Λονδίνο στον πόλεμο το 2003.

Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη

Παράλληλα, ο Τόνι Μπλερ τόνισε: «Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν».

Ο ίδιος υποστήριξε πως πλέον ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος εκδιώχθηκε απ’ τις δυνάμεις που εισέβαλαν στο Ιράκ.

Tι αναφέρει το πόρισμα;

Υπογραμμίζει πως η ανάληψη στρατιωτική δράσης «δεν ήταν η έσχατη λύση», σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπεύθυνου της έρευνας, σερ Τζον Τσίλκοτ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η νομική βάση πάνω στην οποία το Λονδίνο αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ικανοποιητική.

Οι πληροφορίες πάνω στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή του 2003 ήταν προβληματικές, οι βρετανικές προετοιμασίες που έγιναν για τον πόλεμο ήταν τελείως ανεπαρκείς

179 Βρετανοί ένστολοι, ανάμεσά τους και 6 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία στο Ιράκ, ανάμεσα στο 2003 και το 2009.

Πλέον οι 179 οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον του κ. Μπλερ ενώ ορισμένοι ζητούν να δικαστεί ο κ. Μπλερ ως εγκληματίας πολέμου στη Χάγη.

Photo: Reuters