Συνεχόμενος αγώνας. Άλλοι παλεύουν για την ζωή τους, άλλοι για τα δικαιώματά τους. Και οι δύο μάχες όμως, εξίσου σημαντικές.

Η μάχη για τη ζωή

Μάχη για τη ζωή τους, για να έχουν όχι απλώς μια καλύτερη αλλά να έχουν ζωή δίνουν οι πρόσφυγες, που προσπαθούν, αψηφώντας το κρύο, τους κινδύνους και τις αντίξοες συνθήκες να φθάσουν σε μια χώρα που θα τους παρέχει ασφάλεια για εκείνους και τα παιδιά τους.

Σ’ αυτή την μάχη όμως οι απώλειες είναι πολλές. Και πονάνε.

Πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές κι από εκεί να αποκτήσουν πρόσβαση στην πολυπόθητη υπόλοιπη Ευρώπη. Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε πως από τα δύο ναυάγια που συνέβησαν στα νερά του Αιγαίου, διασώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζεται αδιάκοπα.

Η Ελλάδα έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν τον πόλεμο και τη φτώχεια προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι μπήκαν στην χώρα μας το περασμένο έτος.

Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2016, περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε σήμερα πως είναι ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή προσέγγιση του προσφυγικού, τονίζοντας πως οι μονομερείς λύσεις δεν θα ωφελήσουν.

Η μάχη για τα δικαιώματα

Από την άλλη, έχουμε τους αγρότες, που βλέπουμε να μάχονται κάθε μέρα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να είναι εξασφαλισμένοι στην καινούρια μέρα που θα ξημερώσει όταν υιοθετηθεί το νέο ασφαλιστικό.

Οι εξοργισμένοι αγρότες, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους δρόμους και δηλώνουν, πως δεν θα κάνουν πίσω, την στιγμή που οι απεργίες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό συνεχώς αυξάνονται.

Αύριο, Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στα Τέμπη για όσο χρειαστεί, με τους αγρότες στο μπλόκο να έχουν κάνει έκκληση για συντονισμένο αγώνα.

Οι αγρότες τονίζουν, πως θα αποκλείσουν παράλληλα τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια.

Αξίζει να τονιστεί πως στους δρόμους της χώρας μας ,έχουν βγει πάνω από 6.000 τρακτέρ.

Το μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στη Νίκαια έχει καταστήσει την κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), από τον κόμπο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στο Μεγάλο Μοναστήρι, δύσκολη.

500 τρακτέρ βρίσκονται στον  κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας και 150 έχουν παραταχθεί  στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου. Και στα δύο αυτά σημεία η κυκλοφορία διακόπτεται και δίνεται ξανά στην κυκλοφορία.

Αγροτικά μηχανήματα υπάρχουν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος που είναι ο κόμβος του Αρδανίου.

Εκατοντάδες αγρότες και στον Βόλο έχουν πατήσει φρένο στα τρακτέρ τους  από τον Αλμυρό μέχρι το Βελεστίνο.

Ξάνθη:

Θα κλείσει η γέφυρα του Νέστου στην Παλιά Εθνική Οδό κατά διαστήματα και όχι συνεχόμενα, ενώ παράλληλα οι αγρότες της Καβάλας σκέφτονται να προβούν σε μόνιμο αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου.

Έτσι, όσοι θέλουν να μπουν στην Ξάνθη θα το κάνουν μόνο από την ορεινή περιοχή, μέσω Ζαρκαδιάς ή μέσω Δράμας.

Ημαθία:

Υπάρχει  μπλόκο στην Κουλούρα του Νομού Ημαθίας με συγκεντρωμένα πάνω από 350 τρακτέρ.

Δράμα:

Σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς προχωρούν στο Νομό Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων.

Στον Προμαχώνα, οι αγρότες έχουν παρατάξει πάνω από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Βέροια:

Αποκλεισμοί στον κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα.

Οι αγρότες της Ηπείρου συνεχίζουν και τις κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Άρτα και τα Γιάννενα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας είναι έτοιμοι να κλείσουν τη γέφυρα του Εύηνου.

Photo: Getty