Καταρρέει η χώρα από τις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αγρότες, επιστήμονες, ναυτικοί, παραγωγοί λαϊκών αγορών απεργούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας με κοινό στόχο: την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες συνεχίζουν την σκληρή τους στάση και τους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ επιμένουν στο όχι για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τα μπλόκα έφθασαν ακόμα και μέχρι την Αττική και συγκεκριμένα στο Μαρκόπουλο, ενώ οι αγρότες δηλώνουν πως αύριο, Πέμπτη, θα κλείσουν σταδιακά το δρόμο. 80 οδηγοί τρακτέρ παρατάχθηκαν στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.

Την Πέμπτη οι αγρότες καλούν σε συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της έκθεσης Agrotica.

Τα Τέμπη θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη από τις 12:00 μέχρι και τις 17:00.

Στον Προμαχώνα το τελωνείο παραμένει κλειστό επ’ αόριστον, με 10χλμ ουρά να είχε σχηματιστεί νωρίτερα με φορτηγά.

Ορισμένοι αποκλεισμοί δεν θα ισχύσουν αύριο λόγω της συμμετοχής των αγροτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Τι είπε ο κ. Αποστόλου;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη του στη «Ν» σχολίασε τη σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων που υιοθετούν οι αγρότες και είπε: «Οι αγρότες ζήτησαν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό, πρόσκληση την όποια αποδέχτηκε. Μην περιμένουν άλλου χαρακτήρα κινήσεις από την Κυβέρνηση».

Αξίζει να τονιστεί πως στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θέλησε να διαχωρίσει τους αγρότες και σημείωσε:

Προχωράμε στην επικαιροποίηση του εθνικού μητρώου αγροτών, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Προσέξτε, διότι στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται και τα έξοδά τους να αυξάνουν. Όμως, είναι και κάποιοι οι οποίοι παίρνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ενδεχομένως και να πρωτοστατούν. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις, θα προχωρήσουμε και σε φορολογικές ευνοήσεις, θα προχωρήσουμε στην προστασία τους

Άλλες κινητοποιήσεις:

Κατά του ασφαλιστικού τάσσονται και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών οι οποίοι,το πρωί της Τετάρτης, δώρισαν στους πολίτες 50 τόνους προϊόντων.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί έδωσαν ραντεβού στον Κολωνό και έστησαν πάγκους διαμαρτυρίας όπου μοίραζαν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η διανομή ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί και οι πολίτες έκαναν ουρά για παραλάβουν τα δωρεάν αγαθά.
Αξίζει να τονιστεί, πως οι λαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου αλλά και την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Οι παραγωγοί πήραν την απόφαση αυτή θέλοντας να δείξουν τη στήριξη τους στους αγρότες.

Ολοήμερη στάση εργασίας κάνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, ενώ επίσης από τα καθήκοντα τους απέχουν οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

Δεμένα στα λιμάνια είναι τα πλοία. 

Χωρίς πλοία θα παραμείνει η χώρα μέχρι την Παρασκευή λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, δείχνοντας την δυσαρέσκειά της για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθείται.

Σημειώνεται πως η ΠΝΟ έχει ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου.

Στην μάχη κατά του ασφαλιστικού και οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις και τονίζουν πως:

  • Συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις και είναι σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων το επόμενο διάστημα.
  • Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούν να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC