Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με την στελέχωση και την λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και έτσι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έγιναν δεκτές από τους Θεσμούς. Την ιδία στιγμή, η ελληνική Κυβέρνηση μετά το πρωινό τετ-α-τετ της Τρίτης αποφάσισε να φέρει στη Βουλή δύο νέα νομοσχέδια, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να σημειωθεί «Μαραθώνιος» συναντήσεων.

Ποια είναι τα δύο νομοσχέδια και τι αφορούν;

Το ένα αφορά την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο εστιάσει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα δύο αυτά νομοσχέδια να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Να τονίσουμε, πως τα δύο αυτά νομοσχέδια τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν με τους εκπρόσωπος των Θεσμών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου επισημαίνουν ότι τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα έτσι ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων αναμένεται να προβλέπει τη φορολόγηση των εισοδημάτων τα οποία θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ήταν σε ισχύ κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σαφώς και θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε ολόκληρη την αγορά.

Έτσι, το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται να προβεί στη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού που θα διατηρεί κάθε επαγγελματίας και διαμέσου του οποίου θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά παράλληλα και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων των Θεσμών με το ελληνικό επιτελείο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Τετάρτης:

Την Τετάρτη και συγκεκριμένα στις 9:00 το πρωί θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τους εκπρόσωπους των Θεσμών. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτο και Γιώργος Σταθάκης θα συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» και στο επίκεντρο θα βρεθεί η αναπτυξιακή στρατηγική.

Στις 10:00 οι Χουλιαράκης και Φωτίου αναμένεται να θέσουν ζητήματα δημοσίων δαπανών και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ στη μια το μεσημέρι 00, οι Ε.Τσακαλώτος, Τρ. Αλεξιάδης και Γ.Πιτσιλής θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Θεσμών και τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν η ανεξαρτησία της αρχής δημοσίων εσόδων.

Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τον Γ.Κατρούγκαλο. Το πρόγραμμα, όμως θα κλείσει ενώ με τους Βερναρδάκη και Χουλιαράκη να θέτουν το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.