Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της Πέμπτης, με την απόφαση να περιλαμβάνει την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ, σύνδεση των μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη της χώρας, περίοδο χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια, ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με κάτω από 2 δις δολάρια.

Κύκλοι του Μαξίμου χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε, καθώς έγιναν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22άς Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κυριότερο σημείο της απόφασης είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως τελικά έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. «Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους Ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος», αναφέρουν οι πηγές της Κυβέρνησης.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης».

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%.

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στη δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές αποδέχθηκαν την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

Τέλος, αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δις.

Χαιρέτισε μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός τη συμφωνία:

Διαβάστε ακόμα:

Κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση: 8,5 δις ευρώ δόση | Εκταμιεύσεις από ΔΝΤ μόνο με βιώσιμο χρέος

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ