Το μουσείο «Σπίτι της Ιστορίας» στην Βόννη της Γερμανίας θα φιλοξενήσει συλλογή από αντικείμενα των προσφύγων για να «θυμόμαστε αυτούς που προσπάθησαν να γλιτώσουν απ’ τον πόλεμο και την φτώχεια», όπως λένε χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του μουσείου.

Ανάμεσα στη συλλογή θα περιλαμβάνονται αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, φουσκωτά σκάφη, σωσίβια κι άλλου είδους πράγματα που ανήκαν ή χρησιμοποιήθηκαν από πρόσφυγες.

Ο διευθυντής του μουσείου τόνισε μάλιστα σε δηλώσεις του στο DPA ότι το μουσείο φιλοξενεί και μια τοιχογραφία που έφτιαξε Σύρος πρόσφυγας κατά τη διαμονή του σε κέντρο φιλοξενίας.

Η τοιχογραφία απεικονίζει τον μικρό Αϊλάν, ο οποίος πνίγηκε ενώ προσπαθούσε μαζί με την οικογένειά του να φθάσει στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής του μουσείου υπογράμμισε σε δηλώσεις του:

Σε 50 ή και 100 χρόνια από σήμερα, θα θυμόμαστε ακόμη αυτούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια

Παράλληλα, εξέφρασε την θέλησή του να αγοράσει και το κινητό τηλέφωνο ενός πρόσφυγα. «Το καλύτερο θα ήταν κάποιο που να περιέχει φωτογραφίες από το ταξίδι του».