Σύγχυση και αναταράξεις έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η διαφαινόμενη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Dow Jones φαίνεται να σημειώνει πτώση κατά 4,27% (780 μονάδες) στις 17.505 μονάδες, ο S&P 500 και ο Nasdaq φθάνουν ακόμα και το -5% στις 2.028 και 4.558 μονάδες.

Μεγάλες είναι οι πιέσεις και στις ασιατικές αγορές. ο δείκτης Nikkei δείχνει υποχώρηση κατά 5,30% στις 16.261 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεάτικος Kospi εμφανίζει πτώση κατά 3,11% στις 1.941 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου κατρακυλάει κατά 3,58% στα 43,37 δολάρια ανά βαρέλι. Ενισχύεται, ωστόσο, κατά 4,60% η τιμή του χρυσού.

«Βουτιά» για το δολάριο

Το δολάριο προχώρησε σε «ελεύθερη πτώση», υποχωρώντας έναντι όλων των βασικών νομισμάτων. Για παράδειγμα, εμφανίζει πτώση κατά 2,45% έναντι του ευρώ, κατά 1,33% έναντι της λίρας και κατά 3,73% έναντι του ιαπωνικού γεν. Και το μεξικανικό πέσο, όμως, χάνει το 10% της αξίας του και φθάνει στα 20 πέσο/δολάριο.

Αναλυτής της Barclays τονίζει:

Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ