Είσαι πολλές γεμάτος άγχος, στρεσάρεσαι συχνά με τα πάντα, δεν έχεις σταματήσει ακόμη, αυτή την κακή συνήθεια που έχεις από παιδί, να τρως τα νύχια σου με το καθετί, το στρες σε καταβάλει ολόκληρη την μέρα ακόμη και χωρίς λόγο. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό σε κάνει και κατώτερο από τους άλλους στην κοινωνική κλίμακα; Κι όμως σε κάνει!

Πώς συνδυάζεται το στρες με την κοινωνική ανισότητα; Κι όμως γίνεται. Μια νέα ελβετική επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου της Λωζάνης, έρχεται να συγκρίνει αυτά τα δύο, εκ πρώτης όψεως, άσχετα πράγματα, δείχνοντας ότι επειδή ένας άνθρωπος με στρες έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυτό τον φέρνει σε μειονεκτική θέση και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Στην ουσία, είναι παγκοσμίως η πρώτη μελέτη, που επιβεβαιώνει πως όχι μόνο η ανισότητα προκαλεί στρες, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το στρες «γεννά» ανισότητα.

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης, με επικεφαλής την Κάρμεν Σάντι, πραγματοποίησαν πειράματα σε 230 εθελοντές. Οι τελευταίοι αξιολογήθηκαν για τον βαθμό του στρες που είχαν και παράλληλα κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως να ανταπεξέλθουν σε εικονικές συνεντεύξεις για δουλειά, κουίζ με χρηματικό έπαθλο και άλλα παρόμοια καθήκοντα.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν ότι το στρες και το μεγάλο άγχος παγιδεύουν τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υστερούν σε κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, όπως όταν ανταγωνίζονται άλλους υποψηφίους για την πρόσληψη σε κάποια εργασία.

Η αυτοπεποίθηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων και την  επιτυχία μέσα σε μια κοινωνία, ιδίως στον βαθμό που αυτή είναι ανταγωνιστική. Οι άνθρωποι με στρες και χωρίς αυτοπεποίθηση, όπως φάνηκε και από τα πειράματα, δεν αξιοποιούν σωστά τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, ούτε παίρνουν πάντα τις κατάλληλες αποφάσεις.

Γι’ αυτό απέβαλε το άγχος από πάνω σου και με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση διεκδίκησε όσα σου αξίζουν.