Στους άμεσους στόχους της Κυβέρνησης είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η ίδρυση της οποίας θα σημαίνει ότι οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων θα υπαχθούν στον εν λόγω φορέα- «ομπρέλα».

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ώστε να προχωρήσει η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η ίδια πηγή σχολιάζοντας την εναλλακτική την οποία προτείνουν οι Θεσμοί, δηλαδή αντί για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας να αναβαθμιστεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ), είπε πως «θα επιλέξουμε τη λύση που θα οδηγήσει στην ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού», ενώ για τη χρηματοδότηση της τράπεζας, σημείωσε πως δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της σχεδιάζεται να υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες: τη γερμανική KFW, τη γαλλική National Development Agency, την ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και την βρετανική British Business Bank. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ακόμη και από κινεζικά κεφάλαια για να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή τράπεζα. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να συμμετέχουν σε αυτήν και ιδιωτικά κεφάλαια

Μάλιστα, ο παράγοντας του Υπουργείου γνωστοποίησε ότι μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου από την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου, θα μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW.

«Στόχος του υπουργείου είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν φορέα «ομπρέλα» στον οποίο θα υπαχθούν οι οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο και έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στον φορέα πρόκειται να ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο και η ώθηση που θα δίνει στις επιχειρήσεις θα γίνεται μέσω εργαλείων όπως επιχειρηματικά δάνεια, πιστώσεις και αποταμιευτικές ευκαιρίες. Θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση, χωρίς, ωστόσο, να  αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια.