Με το βλέμμα στραμμένο στη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους επισήμανε πως είναι η Κυβέρνηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Όλγα Γεροβασίλη. Το μεσημέρι της Τρίτης η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε πως πολύ σημαντικό θέμα αποτελεί η βιωσιμότητά του  χρέος για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή ο Κυβερνητικός αγώνας συνεχίζεται με την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου που αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Τι επιθυμεί η Κυβέρνηση:

Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου  να συμφωνηθούν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα αλλά επίσης κι ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
Εκκρεμότητες έχουν μείνει που πρέπει να εκπληρώσει η Κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας: Η εύρεση της τελικής μορφής του αυτόματου «κόφτη», η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ και η εκπλήρωση ακόμα 17 προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ότι ο «κόφτης» θα αφορά όλες τις δαπάνες, πέραν των προνομιακών επιδομάτων και των επιδομάτων ανεργίας. Ακόμα έγινε γνωστό ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο εάν η έκθεση της Eurostat δείχνει ότι δεν υπάρχει επίτευξη των στόχων.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

  • Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
  • Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
  • Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.
  • Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:
  • Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
  • Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%
  • Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Να θυμίσουμε πως πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θα ενημερώσει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, ενώ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση να δώσει το παρών και ο Πρωθυπουργός.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλους τους καυτούς φόρους που αναμένονται να μπουν ενεργά στις ζωές των πολιτών.

Τι δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη;

Επισήμανε πως η προσήλωση της Κυβέρνησης στη μάχη για το ελληνικό χρέος και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του είναι σταθερή ενώ για ακόμα μια φορά σημείωσε πως «απόψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια.

Για το ελληνικό χρέος:

«Μένει να δούμε πώς θα συγκλίνουν αυτές οι διαφορές για να παρθεί η τελική απόφαση για την ελάφρυνση του και κάποια απόφαση στο επερχόμενο Eurogroup για τα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του».

Για το Eurogroup της 24ης Μαΐου:

«Περιμένουμε στα άμεσα μέτρα λύσεις που θα ευνοούν τη διαχείρισή του. Στο επόμενο Eurogroup αναμένεται να αποτυπωθεί και ο οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018».

Όταν δημοσιογράφος της ζήτησε να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ν.Δ. προτίθεται να ψηφίσει την Κυριακή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η Όλγα Γεροβασίλη ανάφερε πως πρόκειται για τεράστια στροφή και σημείωσε:

Θα πρέπει να μας πει ποια από τις στάσεις της, η πριν ή η μετά, είναι αυτή που την εκπροσωπεί. Διακρίνουμε ένα είδος υποκρισίας για να μην εκτεθεί εντελώς. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί μεταβάλει τη συμπεριφορά της, είναι διπρόσωπη αντιπολίτευση