Κατάρρευση του τζίρου στο εμπόριο λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων καταδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος το χρονικό διάστημα του Ιουνίου και πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, είχε ήδη μειωθεί κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και λόγω των έκτακτων καταστάσεων, η εκπτωτική περίοδος δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις πέρασαν εντελώς απαρατήρητες λόγω των  ειδικών συνθηκών και έπεσαν θύμα ενός οικονομικού και πολιτικού Αρμαγεδώνα με τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνικού εμπορίου» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου από τα επίπεδα των 10,58 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 9,25 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των capital controls και ιδιαίτερα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν γίνει εκτιμήσεις απώλειας 520 εκατ. ευρώ (-14,9%) τον Ιούλιο και 620 εκατ. ευρώ (-17,3%) τον Αύγουστο στην κατανάλωση.

Τέλος, από την έρευνα αποδεικνύεται η στροφή του αγοραστικού κοινού στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.