Στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας έφτασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Π. Μοσκοβισί έδειχνε ιδιαίτερα ευδιάθετος και ρώτησε τον Πρωθυπουργό αν θα κάνει διακοπές, ενώ από την πλευρά ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως ο μήνας που πέρασε ήταν πολύ δύσκολος και τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία:

«Όταν το σπίτι του γείτονα σου παίρνει φωτιά πρέπει να αντιδράσεις».

Και εξέφρασε την ελπίδα του για αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τουρκία, ενώ είπε:

«Από την αρχή υποστηρίξαμε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία».

«Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για επτά χρόνια», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί σημείωσε πως η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την τήρηση και τον σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή και τώρα.

Να τονισθεί πως το ζήτημα του χρέους αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι στο επίκεντρο της επαφής του Πιερ Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και άλλα μέλη της Κυβέρνησης στην Αθήνα.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα πλεονάσματα απ’ το 2018 και μετά αλλά και στο ζήτημα των εργασιακών. Ενώ παράλληλα, επιθυμεί να μειωθεί ο στόχος για υψηλά πλεονάσματα, αλλά και να εκφράσει τις απόψεις της για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στις 15:15, οι Μοσκοβισί και Τσακαλώτος αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Aθήνα.

Το πρόγραμμα του Επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με ομιλία την οποία θα πραγματοποιήσει στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

photo: ΑΠΕ