Στο φως βρέθηκαν οι διάλογοι Τούρκων Υπουργών το βράδυ της Παρασκευής, που δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν ανεπιτυχώς ένα πραξικόπημα στην χώρα.

Οι διάλογοι ήρθαν στη δημοσιότητα απ’ τον Guardia, ο οποίος επικαλείται τα λεγόμενα αξιωματούχου που ήταν παρών στην πρωθυπουργική κατοικία το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι εννέα Υπουργοί που ήταν μαζεμένοι σε μια αίθουσα της πρωθυπουργικής κατοικίας ήταν εμφανώς απελπισμένοι και πίστευαν πως ήρθε το τέλος.

«Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», φέρεται να έλεγαν οι Υπουργοί μεταξύ τους.

Ένας Υπουργός μάλιστα λέγοντας τα παραπάνω έστειλε μετά τον σωματοφύλακά του για να του φέρει το όπλο του. Παράλληλα, απ’ την αίθουσα της Βουλής έδιωξαν και τους φρουρούς αμφιβάλλοντας για τον ποιον μπορούν να εμπιστευτούν.

Όταν οι πραξικοπηματίες έκαναν κατάληψη στο κρατικό κανάλι TRT και ανάγκασαν την παρουσιάστρια να διαβάσει το κείμενό τους, ένας Υπουργόε φέρεται να είπε: «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση».

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού λέει στον Guardian πως όταν ο Ερντογάν βγήκε και απευθύνθηκε στους πολίτες μέσω Facetime, «ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε». Ωστόσο, και πάλι ορισμένοι Υπουργοί ανησύχησαν με την έκκληση του Τούρκου προέδρου να βγει ο κόσμος στους δρόμους.