Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι ελληνικές εκλογές, με άρθρα που άλλοτε σχολιάζουν τη στάση του Α. Τσίπρα, προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν και άλλοτε επικαλούνται κυβερνητικές πηγές και “αποκαλύπτουν” ότι ο ΥΠΟΙΚ θέλει να αποχωρήσει.

Πιο συγκεκριμένα, το Reuters σχολιάζει ότι ο Α. Τσίπρας “μαλακώνει” τη στάση του με σκοπό να ελαφρύνει το χρέος. “Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, όπως είπε, θα δεχτεί την ελάφρυνση του τεράστιου βάρους του χρέους αν κερδίσει τις εκλογές. Ο Τσίπρας, ο οποίος ευελπιστεί να επιστρέψει στην εξουσία με απόλυτη πλειοψηφία είπε ότι είναι υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων τώρα που η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ένα νέο πακέτο διάσωσης”.

Από την άλλη πλευρά, η Bild τονίζει ότι ο Tσίπρας κάνει προεκλογική εκστρατεία κατά του Σόιμπλε και της Ευρώπης.

“Κατά την πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κυβερνήσει καλώντας τους Έλληνες ψηφοφόρους να τον στηρίξουν για μία ακόμα στις εκλογές”, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και αναφερόμενη στον Ε. Τσακαλώτο αναφέρει πως “Ο σημαντικότερος άνθρωπος των δανειστών θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο του”.

“Το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι σε κίνδυνο;”, αναρωτιέται η εφημερίδα και συνεχίζει: “Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να αναλάβει χαρτοφυλάκιο καθώς δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Για τους δανειστές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν εγγυητής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”.

Οι γαλλικές «Le Monde» και «Liberation» δείχνουν ενδιαφέρον και στο θέμα της εθνικής ενότητας, το οποίο απέκλεισε ο Τσίπρας.

“Ο Τσίπρας αποκλείει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση”, γράφει το Bloomberg.

“O Tσίπρας αρνήθηκε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, αν αποτύχει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα”, γράφει το πρακτορείο.