Στις κάλπες οι πολίτες της Βενεζουέλας εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων

LIKE US ON FACEBOOK

Κάτω από βίαιες και αιματηρές διαδηλώσεις τεσσάρων μηνών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, οι πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και οι ψηφοφόροι αναμένεται να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro βέβαιος για την εκλογική νίκη δήλωσε: 

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα».

Ο Maduro πέτυχε τον στόχο του παρά τις διαδηλώσεις των πολιτών της Βενεζουέλας οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνσή του απ’ την εξουσία.

Και ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν τους δρόμους, η κυβέρνηση απείλησε με φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) δεν δέχεται τη Συντακτική Συνέλευση θεωρώντας πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα έπρεπε πρώτα να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος, ενώ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Ο Maduro “βλέπει” στη Συντακτική Συνέλευση αναγκαία ως έναν τρόπο να δώσει ένα τέλος στης βία και να σώσει την οικονομίας της χώρας.

Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Maduro).

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν νέες διαμαρτυρίες ενώ το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved