Προς ψήφιση θα τεθεί το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε, πως το πολυνομοσχέδιο την Δευτέρα πέρασε κατά πλειοψηφία από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές;

Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), ενώ το νομοσχέδιο στις κοινοβουλευτικές Επιτροπής καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή).

«Όχι» σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου θα πουν βουλευτές μέλη των Οικολόγων Πράσινων:

«Όχι» στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου το οποίο ρυθμίζει τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο αναμένεται, όπως έγινε γνωστό, να πουν οι βουλευτές – μέλη των Οικολόγων Πράσινων, έπειτα από απόφαση που πάρθηκε από το Πανελλαδικό τους Συμβουλίου.

Oι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους εξηγούν: «το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους»και προσθέτουν: «Η παροχή νερού οφείλει να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό».

Ενώ παράλληλα εξηγούν: 

«Η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο».

Να ηρεμήσει τα πνεύματα θα προσπαθήσει ο Φλαμπουράρης:

Με κυβερνητική εντολή ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνης και τον βουλευτή, Γιώργο Δημαρά, έτσι ώστε να τους αλλάξει γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιατί πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο;

Να σημειωθεί, πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θεωρείται απαραίτητη έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» σχετικά με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ:

Ο υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, την Δευτέρα, εξέφρασε την άποψη πως η καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις. Την ίδια άποψη έχει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χαρακτηριστικά επισήμανε πως «στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC