Πριν λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί ο νόμος της Δανίας ο οποίος επιτρέπει στους αστυνομικούς να κατάσχουν τα τιμαλφή των προσφύγων που φτάνουν στην χώρα και σήμερα ξεκίνησε η επιβολη του επίμαχου νόμου.

Με μεγαλοκαρδία, οι αστυνομικές αρχές θα αφήνουν στους πρόσφυγες όσα αντικείμενα έχουν συναισθηματική αξία στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και με βάση το νόμο απαγορεύεται να κατασχεθούν οι βέρες. Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης στις οδηγίες του προς τις δυνάμεις της τάξης αναφέρει ότι οποιοδήποτε αντικείμενο “συνδέεται με μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία που το καθιστά αναντικατάστατο” δεν πρόκειται να κατάσχεται.

Η διαδικασία που θα ακολουθείτε από σήμερα κιόλας είναι πως πριν από κάθε έρευνα οι αστυνομικοί οφείλουν να ζητούν από τους αφιχθέντες να επιδεικνύουν όλα τα μετρητά και τα αντικείμενα αξίας που μεταφέρουν. Αμέως μετά έχουν δικαίωμα να ψάχνουν τις τσάντες ή τις βαλίτσες.

“Η επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ψηλάφηση και άγγιγμα των ρούχων και με ψάξιμο των τσεπών”, εξηγεί  το υπουργείο τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται σε κανένα όργανο του νόμου να διατάξει κάποιον να γδυθεί ή να προχωρήσει σε διείσδυση σε σωματική κοιλότητα.