Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 13:30 στην Πλατεία Βάθη.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών, όπως εκείνα διατυπώθηκαν απ’την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι τα εξής:

  • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ,
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσει παναττική στάση εργασίας απ’ τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή που μας πέρασε, αντιπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκαν με τον Βαγγέλη Αποστόλου, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Τάσο Πετρόπουλο και την Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι απ’ τη συνάντηση, λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματά τους.

Η Κυβέρνηση επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας. Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς

Ο κ. Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας την Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών. Ωστόσο, εξέφρασε την προθυμία του να παρέμβει προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο «με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής που αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τον αγροτικό τομέα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την επιμονή των αγροτών στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, «όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων».

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC