Στοιχεία σοκ έρχονται από τον ΟΗΕ για τον αριθμό των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Περίπου 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά της Ελλάδας, με τους 20.000 να είναι στη Μυτιλήνη.

“Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει εγγυημένη μετεγκατάσταση των σύρων προσφύγων καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από αυτούς φθάνουν στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα λόγω της δυστυχίας στην πατρίδα τους και στις γειτονικές χώρες”, δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, συμπληρώνοντας ότι:

Επείγει ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του δεν μπορεί να δοθεί μόνο από τη Γερμανία.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ουγγαρία ενώ χαιρέτισε τις δηλώσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας ότι θα φιλοξενήσουν έναν αριθμό Σύρων προσφύγων.

“Αυτά τα κέντρα θα λειτουργήσουν μόνο αν υπάρξει ένα σύστημα εγγυημένης μετεγκατάστασης δια του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες θα λένε, ναι, θα πάρουμε τόσους πρόσφυγες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι 200.000, αυτός είναι ο αριθμός που πιστεύουμε ότι χρειάζεται μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες”, συνέχισε η κ. Φλέμινγκ.