Κανονικά σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατέθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αποπληρώνεται το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ και από τα 27 εκατ. ευρώ έχει πέσει στα 7.950.00 ευρώ.

Να θυμίσουμε, πως η δανειοδότηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή  είναι περίπου 210 εκατ. ευρώ, του ΠΑΣΟΚ περίπου 189 εκατ. ευρώ και του ΚΚΕ περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Ο Μ. Δαρειώτης αφού κατέθεσε τα σχετικά στοιχεία το μεσημέρι της Τετάρτης επισήμανε, πως «το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη το 2002 από την Εθνική Τράπεζα, έχει αποπληρωθεί το σύνολο των τόκων και κατά 71% το κεφάλαιο, ενώ μόνο φέτος πληρώθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου».

Μάλιστα, ερωτήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για το κτήριο του κόμματος στην Κουμουνδούρου και έτσι παρουσίασε τη μεταγραφή του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο αναφέροντας  την «ιστορία» του κτηρίου και επισημαίνοντας ότι «προήλθε από την ΕΑΡ, πέρασε στον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία. Το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε το ακίνητο από την ΙΖΟΛΑ με 115 εκατ. δραχμές. Για την αποπληρωμή του δανείου πήρε δάνειο 80 εκατ. από την Ιονική Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε. Το 1992 η ΕΑΡ και το ΚΚΕ ίδρυσαν τον Συνασπισμό μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με την αποχώρηση του ΚΚΕ οι υπόλοιπες δυνάμεις στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 1992 όπου ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, η ΕΑΡ ενσωματώθηκε με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. Άρα το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος με τις διαδοχικές μετονομασίες του που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο ανέλαβε να εξοφλήσει ο Συνασπισμός το 1997 και εξοφλήθηκε με 175 εκατ. δραχμές, όπως και άλλα χρέη της ΕΑΡ. Εξοφλήθηκε ολοσχερώς

Ενώ εξήγησε: «δεν είχαμε κανένα λόγο να μεταγράψουμε το κτήριο, ήταν η έδρα της ΕΑΡ, παρέμεινε ως έδρα του Συνασπισμού, το ΑΦΜ είναι το ίδιο και δεν έχει αλλάξει».