Φοράνε την καλοκαιρινή στολή τους, μπλε κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, έχουν πλήρη εξοπλισμό προστασίας, αλλά και τον κανονικό οπλισμό του αστυνομικού και ξεκινούν την περιπολία με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία αναγράφουν πάνω τους το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτή είναι η νέα πιλοτική δράση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπουραζάνας είπε στο iPop όλα οσα πρεπει να ξέρουμε. Οι αστυνομικοί περιπολούν με τα ποδήλατά τους στους χώρους όπου υπάρχει έντονη τουριστική κινηση, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικό κέντρο, αγορά της πόλης για παράδειγμα, καθώς και τους ποδηλατόδρομους. Αυτές τις ημέρες θα τους συναντήσεις και στους χώρους της ΔΕΘ λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης.

Γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί, 6 στο σύνολο, κάνουν 3 βάρδιες την ημέρα ανά δύο άτομα, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους πολίτες και τους επισκέπτες από ληστείες και κλοπές πορτοφολιών. Επεμβαίνουν όπου χρειαστεί και ειδοποιούν άμεσα για ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ενώ ξέρουν και ξένες γλώσσες και δίνουν οδηγίες και συμβουλές στους τουρίστες, για ό,τι τους ρωτάνε. Μάλιστα, στα βαλιτσάκια τους, στο πίσω μέρος των ποδηλάτων, έχουν και τουριστικούς οδηγούς και προσφέρουν στους τουρίστες που δε διαθέτουν.

Η αντίδραση του κόσμου;

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι περνάει από δίπλα τους αστυνομικοί. Νομίζουν ότι είναι απλοί ποδηλάτες. Όσοι βλέπουν τα διακριτικά, ρωτάνε να μάθουν περισσότερα. Πάντως, αρέσει στον κόσμο, τους θεωρούν πιο φιλικούς, πιο προσιτούς. Τους λένε ότι γίναμε ευρωπαίοι, ότι το έχουν δει στη Γαλλία και τους άρεσε πολύ και επιτέλους συμβαίνει και στην πόλη μας.

Σημείωση!

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η νέα αστυνομική υπηρεσία αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Αθήνα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.