Στενεύουν τα όρια για την ελληνική κυβέρνηση με την ανάγκη για άμεσες κινήσεις να είναι πιο σημαντική από ποτέ. Κάτι λιγότερο από είκοσι μέρες έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά προκειμένου να έχει “ξεμπλέξει” με τις δύο λίστες των προαπαιτούμενων και να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερήσει, τότε υπάρχει κίνδυνος για τις ελληνικές καταθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση έχει προτείνει την αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης, προκειμένου η πρώτη να ξεκινήσει άμεσα. Ωστόσο, όλες οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup.

Στην ουσία, εάν η 15η Νοέμβρη θεωρηθεί η ημερομηνία κλειδί, η κυβέρνηση καλείται μέχρι τότε να έχει ξεκαθαρίσει με όλα όσα εκκρεμούν από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, να έχει περάσει στη Βουλή τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσει το 1 δισ. ευρώ αλλά και να καταθέσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι καυτή ημερομηνία είναι και η 31η Οκτωβρίου, καθώς τότε θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Φυσικά μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Τότε μόνον θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους…