Στους  δρόμους με τα τρακτέρ τους έχουν κατασκηνώσει οι αγρότες και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως και την Τρίτη που θα συνεδριάσουν εκ νέου για το εάν θα αποδεχτούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση.

Κατά την σύσκεψη του Σαββάτου, οι αγρότες αποφάσισαν να εντείνουν τους αποκλεισμούς των Εθνικών οδών.

Οι αποκλεισμοί θα σημειώνονται από τις 12 το μεσημέρι έως τις δύο και από τις επτά το βράδυ έως τις εννέα.

Οι παραγωγοί αποφάσισαν επίσης την υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου για  το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Έως τη νέα μας συνάντηση δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να μας συναντήσει, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.

Στη συνάντηση της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Περισσότερα από 50 μπλόκα έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τα τρακτέρ να ξεπερνούν τα 15.000.

Πού είναι τα μπλόκα;

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα:

Αποστόλου: Συζητάμε με τους αγρότες την συμφωνία που είχαμε υπογράψει

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Β. Αποστόλου μίλησε για το ζήτημα των αγροτών λέγοντας συζητούν από τον Οκτώβρη «την συμφωνία που είχαμε υπογράψει. Διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για τους Έλληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε εν συνεχεία ότι δεν γίνεται να ακυρώσουν την συμφωνία, καθώς τότε θα κινδυνέψει η Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι: «Η πρόταση έχει χέση με την κατάσταση που βιώνουμε. Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα το ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0. Διασφαλίζουμε τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη για τους αγρότες».

Photo: SOOC / Stringer