Συζητείται η χάραξη του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των capital controls, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην εκπομπή “Ενικός” του Νίκου Χατζηνικολάου.

Τα τρία στοιχεία που συμβάλλουν στην πορεία για την ανάπτυξη κατά τον υπουργό Οικονομίας:

  • Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
  • Ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • Το νέο ΕΣΠΑ

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, συνεχίζεται η διαδικασία για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ απλοποιούνται και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι το καθοριστικό θέμα για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα είναι υψηλές και επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι αυτές οι δεξιότητες να γίνουν η βάση των επενδύσεων προκειμένου οι νέοι να έχουν δουλειά, αλλά και αξιοπρεπείς μισθούς.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις αφορούν τη νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Κεφάλαιο φορολογικό/ ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως ήταν απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα για να μην υπάρξει περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και των μισθών, αλλά και τα βάρη να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο.

Μέχρι 1/1/2018 θα υπάρχει προστασία τόσο των «κόκκινων» όσο και των «πράσινων» δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία  κι έχουν υποθήκη μέχρι 140.000 ευρώ.

Για τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε:

Η οικονομία έχει υποστεί μείωση από ακραίες πολιτικές και κακοδαιμονίες που κληροδότησε στη σημερινή Κυβέρνηση η ΝΔ και υπάρχουν πλέον σήμερα σωρευμένες αδυναμίες από το πολιτικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι να θεραπευτούν οι αδυναμίες, να ξηλωθούν οι κακοδαιμονίες και να γίνει το παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές για προϊόντα και υπηρεσίες με στρατηγική και με κανόνες επιστροφής με σταθερότητα στην ανάπτυξη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς αγορές προεγγράφουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μεταξύ 5% και 5,5% μετά την υπογραφή της συμφωνίας και στο 4,25% επιστρέφει μια οικονομία στις αγορές

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC