Πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση φέρεται να έχει φέρει η στάση που κρατούν μέλη των Οικολόγων Πράσινων που δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Θυμίζουμε, πως το πρωί της Τρίτης και συγκεκριμένα λίγο μετά τις 10:00 στη Βουλή συζητείται το πολυνομοσχέδιο που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ. 

Τι συνέβη με τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων;

Το Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, από τους οποίους προέρχονται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, όπως και ο βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς,  μέσω σχετικής του ανακοίνωσης έκανε γνωστό πως θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορά το νερό.

Αναβρασμός στην Κυβέρνηση:

Η συγκεκριμένη πληροφορία για καταψήφιση μέρους του πολυνομοσχεδίου προκάλεσε αναβρασμό στην Κυβέρνηση που επιστράτευσε τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη με στόχο να τους μεταπείσει.

Θυμίζουμε, πως την Δευτέρα σε άτυπη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι:

Η Κυβέρνηση τονίζει πως διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού

Από την πλευρά τους, όμως, οι Οικολόγοι επισημαίνουν τρία στοιχεία «Ότι είναι ενάντια στις θέσεις του κόμματος, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι με την ιδιωτικοποίηση θα αυξηθούν οι τιμές».

Αναλυτικά απόφαση του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων:

«Με βάση:

– Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

– Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού

– Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

– Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

– Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

– Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC