Ψάχνουμε το μαγικό ελιξήριο που θα μας κρατήσει για πάντα στη ζωή και μάλλον χάνουμε τα βασικά… όπως ότι η φύση έχει προνοήσει για τα πάντα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές οι οποίοι φωνάζουν πως δεν πρέπει να πίνεις χαμομήλι μόνο όταν είσαι άρρωστη.

Ένα φλιτζάνι χαμομήλι καταπραΰνει το κρύωμα και ηρεμεί το άγχος, αλλά τα οφέλη του φαίνεται να εκτείνονται πέρα από αυτό. Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης χαμομήλι και την μείωση του κινδύνου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πάνω από μια περίοδο επτά ετών, μια ομάδα ανέλυσε 1.677 Μεξικανοαμερικάνους και των δύο φύλων, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Από το 14% που έπιναν χαμομήλι, μόνο οι γυναίκες φάνηκε να ωφελούνται από την τακτική κατανάλωση. Ωστόσο, ήταν ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα: Οι γυναίκες που έπιναν το αφέψημα είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ο συγγραφέας της μελέτης Bret Howrey εξηγεί πιθανές συνδέσεις, λέγοντας:

Ο λόγος για τη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν είναι σαφής … Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες διαχειρίζονται τις δραστηριότητες του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της οικογένειας, και μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την αυξημένη εξάρτηση από τις λαϊκές θεραπείες όπως τα βότανα.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το χαμομήλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες.