Εντός των επόμενων 5-6 εβδομάδων θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας πληροφόρησε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων» και συμπλήρωσε πως «αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια».

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ελέγχεται αρχικά η βιωσιμότητα της επιχείρησης και εν συνεχεία δικαστής θα επικυρώνει σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να φτιάξουν εάν θέλουν δικούς τους μηχανισμούς ή να επιλέξουν άλλες λύσεις όπως της πώλησης των δανείων. Η γρήγορη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αναχρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία».

Ο  γενικός γραμματέας εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης τόνισε απ’ την πλευρά του σχετικά με τον επιμελητηριακό θεσμό και τη νομοθετική αλλαγή ότι «τα επιμελητήρια θα αναλάβουν και νέες δράσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης – Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν και ρόλο αρχικού mentoring για θέματα από τη σύσταση έως και τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «ρυθμίσεις αναφορικά με τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των Επιμελητηρίων και την οικονομική διαχείριση τους. Παράλληλα, προβλέπει τη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου στις μεθεπόμενες Επιμελητηριακές εκλογές να εξεταστεί η συγχώνευση επιμελητηρίων».

Για το κλείσιμο των επιχειρήσεων αναδρομικά, ο κ. Παπαδεράκης σημείωσε πως προωθείται ρύθμιση σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα δίνει η δυνατότητα σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά τα βιβλία τους χωρίς να έχουν εκκρεμείς οφειλές σε επιμελητήρια, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση σε πρώτη φάση θα αφορά επιχειρήσεις που δεν έχουν πάγια στοιχεία αλλά γίνεται συζήτηση στη ρύθμιση να ενταχθούν και όσες έχουν πάγια στοιχεία».

Photo: Nikos Libertas / SOOC