Εκκενώνεται σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα το Κοινοβούλιο στην Άγκυρα λόγω φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων. Στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, πως βρίσκεται το αναλυτικό σχέδιο των πραξικοπηματιών για το πώς θα οργάνωναν την πολιτική εξουσία μετά την ανατροπή των νόμιμων αρχών. Την ίδια στιγμή οι άνδρες της αστυνομίας συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό με τις συλλήψεις στρατιωτών και όχι μόνο συνεχώς να αυξάνονται.

Ο Independent επισημαίνει πως εκκενώθηκε το κτίριο της τουρκικής Βουλής στην Άγκυρα, κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, απειλές ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν την Δευτέρα σκότωσαν έναν άνδρα που άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνσή τους μπροστά από τα δικαστήρια στην Άγκυρα, όπου παρουσιάζονταν κατηγορούμενοι πραξικοπηματίες.

Πυροβόλησαν Αντιδήμαρχο στο Σισλί:

Το μεσημέρι της Δευτέρας ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο δημαρχείο του Σισλί και πυροβόλησε τον Αντιδήμαρχο που βρίσκονταν εκεί.

Ο Αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και ο δράστης έχει συλληφθεί.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ τόνισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα:

Οι πραξικοπηματίες είχαν λεπτομερή σχέδια για το ποιος θα αναλάμβανε κάθε υπουργείο και ποιος θα λειτουργούσε ως επικεφαλής του νέου καθεστώτος

Και πρόσθεσε: «Οι έρευνες συνεχίζονται και οι συλλήψεις μελών των αρχών ασφαλείας συνεχίζονται».

Η ΕΕ προειδοποιεί για τη θανατική ποινή:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε την Δευτέρα στην Τουρκία πως δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ απορρίπτουν κατηγορηματικά την εσχάτη των ποινών είπε την Δευτέρα σε συνέντευξη του ο Στ.Ζάιμπερτ και τόνισε:

Μία χώρα που διατηρεί την θανατική καταδίκη δεν μπορεί να είναι μέλος της Ένωσης και μία ενδεχόμενη επαναφορά της από τουρκικής πλευράς, θα σημάνει και τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ενώ όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι:

Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή

Και επισήμανε: «η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο».

Συλλήψεις αξιωματικών:

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή 103 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Στο σχετικό δημοσίευμα παρατίθεται ένας λεπτομερής κατάλογο με τα ονόματά τους. Να τονισθεί πως οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

Τα συγκεκριμένα άτομα θεωρείται πως συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.