Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι Merkel και Lagarde συνομίλησαν τηλεφωνικά προ ημερών και συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel θέλει το Ταμείο να συμμετέχει μεν στο πρόγραμμα, όμως, με μόλις 5 δις ευρώ, ποσό το οποίο είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού,  «το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης μόνο με 5 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας πως το καλοκαίρι του 2015, όταν και συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης, είχε συζητηθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ. «Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μετά από μια μακρά διαμάχη το ΔΝΤ ζήτησε αντάλλαγμα για φρέσκο χρήμα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ».

Ενώ μέχρι πρότινος, σχολιάζει το περιοδικό, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν αβέβαιη, πλέον φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, το Spiegel γράφει πως οι εταίροι ελπίζουν ότι οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία θα δώσουν ώθηση για ταχύτερη έγκριση της αξιολόγησης, διότι τα εκλογικά αποτελέσματα ενδεχομένως να έθεταν νέα εμπόδια.

Εκπρόσωπος του Ταμείου σχολίασε το δημοσίευμα του Spiegel λέγοντας:

Δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει

Lagarde- Merkel: Λύση για το χρέος το 2018- Συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν προ ολίγων ημερών η Christine Lagarde και η Angela Merkel, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τη λύση για το χρέος το 2018. Αυτά αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.

Η Die Welt μεταδίδει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ δεσμεύτηκε για τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος και τη συμμετοχή του σ’ αυτό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, οι δύο γυναίκες συμφώνησαν την επαναφορά του ζητήματος του χρέους το 2018, μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε και το Βερολίνο μέσω της εκπροσώπου της γερμανικής Κυβέρνησης.