Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε δείχνει έτοιμος να προβεί σε αντικατάσταση της Καγκελαρίου της Γερμανίας σε περίπτωση που αυτή αποσυρθεί αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Χαρακτηριστικά, το περιοδικό σημειώνει πως «ο Β.Σόιμπλε, πιο ισχυρός από ποτέ, θα μπορούσε, αν ήθελε, να ταρακουνήσει την εξουσία της κυρίας Μέρκελ».

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει διπλό μήνυμα προς την Καγκελάριο: θα την βοηθήσει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά είναι σε ετοιμότητα, εάν εκείνη αποχωρήσει» επισημαίνει το Spiegel και παράλληλα προσθέτει ότι «ο Υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε σε εναλλακτική λύση, από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η Καγκελάριος δεν είναι πια «χωρίς εναλλακτική».

«Ο Σόιμπλε είναι σήμερα πιο ισχυρός από ποτέ. Εδώ και καιρό έχει αναχθεί σε ‘συναρχηγό’ της κυβέρνησης. Εάν ήθελε, θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Καγκελαρία της Μέρκελ. Αλλά δεν θέλει. Απέρριψε όλους τους αντιπάλους της Μέρκελ που ήθελαν να τον πείσουν για ένα ‘πραξικόπημα’. Πρώτον επειδή το θεωρεί χωρίς πιθανότητες επιτυχίας και δεύτερον επειδή με την Μέρκελ τον συνδέει μια συμφωνία ανταποδοτικότητας» εξηγεί το σχετικό δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού παράλληλα σημειώνει ότι στην πραγματικότητα είναι «η αδυναμία της Μέρκελ που τροφοδοτεί τη δική του δύναμη» και προσθέτεται ότι «στην Καγκελαρία υπάρχει μεγάλη ανακούφιση για το γεγονός ότι ο Β.Σόιμπλε σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Βουλή.