Για την «ριζική αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα» γράφει το Spiegel λίγες μέρες πριν ο βρεθεί ο ελληνικός λαός μπροστά στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος.

Το άρθρο κάνει μια μακροσκελή αναφορά στην πορεία του, στα όσα είχε υποσχεθεί, στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε και καταλήγει στην φυσιογνωμική αλλαγή του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, αποδίδοντας την αλλαγή στο άγχος και την κούραση: «Ο Τσίπρας άλλαξε και φυσιογνωμικά. Είναι ένα καθημερινό θέμα στα ελληνικά μίντια το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός πήρε μερικά κιλά παραπάνω. Οι έμπιστοί του αποδίδουν το γεγονός στο άγχος και στις πολλές ώρες δουλειάς».

«Το πλήθος θαύμαζε τους πολιτικούς σαν ροκ σταρ. Ο Τσίπρας ήταν ο νεαρός, χαρισματικός άνθρωπος που ήθελε να τερματίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα, το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων, την πολιτική των προγραμμάτων βοήθειας και των μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη» αναφέρει το δημοσίευμα για το πως αντιμετώπιζε ο ελληνικός λαός τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο και συνεχίζει αναφέροντας ότι πλέον ο τρόπος αντιμετώπισής του έχει αλλάξει: «Υποσχέθηκε να προστατεύσει τους φτωχούς και για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη. Για τους οπαδούς του ήταν σαν άγιος εκείνη την ημέρα. Σήμερα. για φίλους και εχθρούς ο Τσίπρας είναι πλέον ένας κανονικός θνητός, κανένας άγιος και κανένας διάβολος».

Το Spiegel έκανε και μία σύνοψη όλων όσων έλεγε προεκλογικά τον Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας και όσα έκανε όντως πράξη, λέγοντας ότι δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης γιατί η στάση των πολιτών έχει αλλάξει και η εορταστική διάθεση έχει χαθεί:

Πριν από ένα χρόνο, ο Τσίπρας ανακοίνωσε μείωση των φόρων, υψηλότερους μισθούς και την κατάργηση του μισητού φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτό που οι Έλληνες έλαβαν αντ ‘αυτού, είναι μεταξύ άλλων οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να θέσει ένα τέλος σε ιδιωτικοποιήσεις και να κρατήσει στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στα χέρια του Δημοσίου. Τώρα έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών – σε τομείς όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και των κρατικών Σιδηροδρόμων.

Επιπλέον ο Τσίπρας υποσχέθηκε να επιβάλει ένα κούρεμα. Τώρα, όμως, στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με τη λεγόμενη ελάφρυνση του χρέους.

 

«Το μεγάλο του προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει συρρικνωθεί. Πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν για τις νέες εκλογές μια μάχη στήθος με στήθος με τον αντίπαλό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Λόγος γίνεται όμως και για την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν είναι -όπως πολλοί θα περίμεναν- η υπογραφή του 3ου μνημονίου αλλά η αδυναμία να κρατήσει μία σταθερή γραμμή: «Το μεγάλο αδύναμο σημείο του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ότι υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Το πρόβλημά του είναι πολύ περισσότερο ότι δεν ακολουθεί καμία σαφή γραμμή. Την μια ημέρα υπόσχεται να διαπραγματευθεί εκ νέου τμηματικά το πρόγραμμα και την επομένη λέει ότι θα το ακολουθήσει κατά γράμμα».