Σοκαριστικός είναι ο αριθμός που παρουσιάζει έκθεση της UNICEF για τα παιδιά που έχουν «ξεριζωθεί» απ’ τον τόπο τους λόγω φτώχειας.

50 εκατομμύρια παιδιά σ’ όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, ενώ ακόμα περισσότερα παιδιά γίνονται μετανάστες με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Η έκθεση της UNICEF που φέρει τον τίτλο «Ξεριζωμένα: Η αυξανόμενη κρίση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών» και δημοσιεύθηκε την Τρίτη, προτείνει παράλληλα και τρόπους προστασίας των παιδιών.

Τα παιδιά, επισημαίνει η UNICEF, που συχνά είναι τραυματισμένα απ’ τις συγκρούσεις, έρχονται αντιμέτωπα με περισσότερους κινδύνους στο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ο υποσιτισμός, η αφυδάτωση, η απαγωγή, οι βιασμοί. Πολλά παιδιά χάνονται στη θάλασσα, να φθάσουν στην Ευρώπη απ’ την Ασία ή την Αφρική.

Σημειώνεται ότι το 2015, το 45% όλων των παιδιών προσφύγων υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) ήταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν αναγκαστεί σε φυγή λόγω των συγκρούσεων και της βίας. Τέλος, 17 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτοπισμένα μέσα στην χώρα τους κι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Η UNICEF διαπιστώνει ότι αυξάνεται κι ο αριθμός των παιδιών που περνούν ασυνόδευτα τα σύνορα. Το 2015 περισσότερα από 100.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι έκαναν αίτηση για άσυλο σε 78 χώρες, αριθμός ο οποίος είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2014.

20 εκατομμύρια ακόμη παιδιά  έχουν απομακρυνθεί απ’ τις εστίες τους για διάφορους λόγους, όπως η φτώχεια ή η βία των συμμοριών. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι της κακοποίησης και της κράτησης επειδή δεν διαθέτουν χαρτιά.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ένα παιδί πρόσφυγα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να μείνει εκτός σχολείου από ένα παιδί μη-πρόσφυγα.

Όσον αφορά, τέλος, την Ελλάδα στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 38% (60.000 από σύνολο 160.000) των προσφύγων που έφθασαν είναι παιδιά και στην Ιταλία μόνο το 16% (15.000 από σύνολο 94.000).

Τα περισσότερα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα (48%) είναι απ’ την Συρία και στην Ιταλία απ’ τη Νιγηρία (20%).

Photo: UNICEF