Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενη στην Βρετανία και δήλωσε πως «οι Σκωτσέζοι θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν λάθος να το εμποδίσει».

Χαρακτηριστικά, η Πρωθυπουργός σημείωσε σε συνέντευξη της στο Sky News μετά τη συνάντηση της με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι:

Θεωρώ ότι το να προσπαθήσει κάποιος να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα, αν είναι σαφές ότι είναι αυτό που θέλει ο λαός στη Σκωτία, θα ήταν εντελώς λάθος

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως «οι Σκωτσέζοι είχαν την ευκαιρία τους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας το 2014» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ζητήσει επισήμως την έναρξη συνομιλιών για το διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Να θυμίσουμε, πως η Πρωθυπουργός της Σκωτίας επιθυμεί την παραμονή της χώρας της στην Ε.Ε. και οι Σκωτσέζοι στο σύνολό τους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία στις 23 Ιουνίου.

photo:REUTERS/James Glossop