Μήνυμα προς τις χώρες της Ευρώπης που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους θέλησε να αποστείλει ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνέντευξή του στη γερμανική FAZ.

O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως η Γερμανία εγκαταλείφθηκε στο προσφυγικό απ’ τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

«Η Γερμανία επωμίζεται τεράστια βάρη στο προσφυγικό λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν πρόσφυγες», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο κ. Σουλτς, ο οποίος πρόσθεσε:

Η γερμανική Κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, διότι δεν γίνεται διαφορετικά και για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται. Ό,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο ήταν σωστό

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η Γερμανία θα μπορούσε σ’ αυτό το σημείο να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών. Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της .Ε.Ε συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία».

Σφοδρή ήταν ο όμως η κριτική του Μ. Σουλτς και για την στάση απέναντι στη Ρωσία. «Χώρες της Ε.Ε. που αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν αλληλεγγύη στην πράξη, υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όταν όμως έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

Λύση στο προσφυγικό με ευρωπαϊκό τρόπο επιθυμεί ο Μ. Σουλτς απ’ την Σύνοδο στη Μπρατισλάβα χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη «επικίνδυνη».

Photo: Reuters