Όλοι νομίζουμε ότι δεν υπάρχει συνταγή για να γίνεις καλός γονιός και ότι με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια αλλά και με το πέρασμα των χρόνων πειραματίζεσαι και σιγά σιγά μαθαίνεις τον τρόπο για να συμπεριφέρεσαι και να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά σου. Υπάρχουν, όμως, μερικά χαρακτηριστικά το οποία πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να φέρει στη ζωή ένα νέο άτομο. Υπάρχουν ευθύνες και υποχρεώσεις τις οποίες κανείς δε μπορεί να αφήσει ούτε να αποποιηθεί.

Τι πρέπει να κάνει ένας καλός γονιός;

  1. Να εκφράζει την αγάπη του: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από συναίσθημα, θέλουν χάδια και φυσικά μια δυνατή και πάντα διατεθειμένη αγκαλιά για να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Η έκφραση της αγάπης μπορεί πολλές φορές να σου φαίνεται κάτι τελείως αυτονόητο αλλά, δεν είναι. Μη ξεχνάς, λοιπόν, σε κάθε ευκαιρία να αγκαλιάζεις το παιδί σου και να του δίνεις αγάπη χωρίς όρους και ανταλλάγματα γιατί η αληθινή αγάπη έτσι είναι, ανιδιοτελής.
  2. Μην ασκεί συνεχώς κριτική: Και εσύ όταν ήσουν μικρός-η έκανες λάθη. Στη ζωή βλέπεις δεν έρχεσαι με ένα βιβλιαράκι που λέει οδηγίες χρήσεως. Αποδέξου, λοιπόν, ότι και το δικό σου αγγελούδι θα κάνει λάθη, ανθρώπινο είναι και μην του συμπεριφέρεσαι άσχημα όταν το κάνει.
  3. Να είναι το παιδί η προτεραιότητα του: Για να αποφασίσεις να κάνεις παιδί πρέπει να αποδεχτείς ότι θα αφήσεις πολλά πράγματα από τη ζωή σου πίσω. Η κύρια ασχολία της ζωής σου θα γίνει το μεγάλωμα του παιδιού σου και θα πρέπει να περνάς αρκετό χρόνο στο πλευρό του.
  4. Να μη βάζει τα παιδιά μέσα για γυάλα: Η υπερβολική προστασία έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αδιαφορία. Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα να αποκτήσουν τις δικές τους εμπειρίες. Να μάθουν τη ζωή από τα σφάλματα τους και να σκληραγωγηθούνε από αυτά.