Αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με σχέδιο δεκαέξι σημείων αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Γερμανίας, Αυστρίας αλλά και των Βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να προτείνει δημιουργία κέντρων καταγραφής στην Αθήνα, πρόταση για την οποία η Αθήνα εμφανίζεται επιφυλακτική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επιθυμεί την κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ απευθείας από τα αρχικά κέντρα καταγραφής, ενώ στο δημοσίευμα το περιοδικού γίνεται αναφορά για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει από 40.000 έως 50.000 ανθρώπους στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα υπό τη διοίκηση της Frontex και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα πάλι με το Spiegel, o Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τις επιφυλάξεις του αφού θεωρεί πως τα hot spots με μεγάλο αριθμό προσφύγων θα δημιουργούσαν την εικόνα ενός στρατοπέδου.

Παρ’όλα αυτά φαίνεται πως στη σημερινή mini Σύνοδο Κορυφής οι Γιούνκερ και Μέρκελ πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, για τη δρομολόγηση κι υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να παρουσιάσει  ένα σχέδιο στους ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, καθώς και των Σκοπίων και Σερβίας, το οποίο θα βασίζεται στο ότι πρέπει να σταματήσει η δίχως έλεγχο κίνηση μεταναστών σε γείτονες χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος:

Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να ελέγξουμε πλήρως την κατάσταση.

 

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο οι προτάσεις του Γιούνκερ θα γίνουν αποδεκτές, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες διχάζονται απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, με τη τη Βουλγαρία, τη τη Ρουμανία και Σερβία να προειδοποιούν πως θα κλείσουν τα σύνορα τους στην περίπτωση που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σταματήσουν να δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός εισροής μεταναστών και προσφύγων έφτασε τις τελευταίες μόλις 5 μέρες τους 48.000 στην Ελλάδα.

photo:Lefteris Partsalis / SOOC