Αυτοί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή και συγχέονται, αλλά στην πραγματικότητα συνείδηση και συναίσθηση είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Τι ρόλο παίζει κάθε όρος στη ζωή σου;

Η συνείδηση είναι το μέρος της προσωπικότητάς σου που σε βοηθά να ξεχωρίσεις το σωστό από το λάθος. Είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ενοχές όταν κάνεις κάτι κακό και ευχαρίστηση όταν κάνεις κάτι καλό.

Η συναίσθηση είναι η επίγνωση του εαυτού σου και του κόσμου γύρω σου. Σε γενικές γραμμές, όταν έχεις συναίσθηση είσαι ξύπνιος και έχεις επίγνωση. Στην ψυχολογία το συνειδητό μυαλό περιλαμβάνει όλα αυτά για τα οποία έχεις επίγνωση όπως αντιλήψεις, αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις, και φαντασίες.

Μπορεί να λέμε ότι αυτοί οι δύο όροι είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά στην ουσία συνδέεται ο ένας με τον άλλο. Η συνείδησή σου αναφέρεται στις συνειδητές εμπειρίες σου, στην ατομική σου συνείδηση για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τις αισθήσεις. Η συνείδηση θεωρείται συχνά ένα ρεύμα συνεχώς μεταβαλλόμενο, σύμφωνα με τη ροή των σκέψεων και των εμπειριών.

Στη φροϋδική θεωρία, η συνείδηση είναι μέρος του υπερεγώ, που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το τί θεωρείται καλό ή κακό από την οικογένεια και την κοινωνία, όλες οι αξίες που έμαθες και απορρόφησες στην ανατροφή σου.

Μερικοί ειδικοί προτείνουν ότι έχεις συναίσθηση κάποιου πράγματος, όταν μπορείς να το περιγράψεις με λέξεις.