Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός στα Δημοτικά σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την εκτίμηση του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως ο εκκλησιασμός στα Δημοτικά δεν καταργείται και πως απλώς πρόκειται για ένα ψέμα που συντηρούν τα “Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Η δημοσιογραφική αγυρτεία συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή  τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού.

Το ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου. Αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του Υπουργείου.

Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998.

Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς.

Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία.

Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους».

Το ΣτΕ δέχτηκε την επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών στα Δημοτικά με κλήρωση ωστόσο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε άλλα. 

Ειδικότερα ορισμένες αλλαγές στην Παιδεία όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα και στις οποίες φέρει αντίρρηση το ΣτΕ, μεταξύ άλλων είναι:

  1. Κατάργηση της ημερήσιας ανάρτησης σημαίας καθώς επισημαίνεται ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».
  2. Ειδική αναφορά στον εορτασμό της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καθορίζεται το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων (οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κ.ά.).
  3. Οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού θα είναι μία ώρα την εβδομάδα, όπως εξάλλου προέβλεπε και παλαιότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους.

Οι αντιρρήσεις του ΣτΕ:

  • Για την Θρησκευτική εορτή οι σύμβουλοι της Επικρατείας αναφέρουν πως η διατύπωση «οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κ.ά.», είναι αόριστη ενόψει άλλωστε του ότι πρόκειται για γιορτή θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας έθεσαν, μεταξύ άλλων, το θέμα συνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία προβλέψει  για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους Ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.

  • Για το μάθημα των Θρησκευτικών το ΣτΕ υπενθυμίζει πως εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης (έχει συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016) και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης για τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.
  • Τέλος, το ΣτΕ κάνει αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής στα Δημοτικά σχολεία με ελλιπή δικαιολογητικά (αλλοδαπά παιδιά), εκπρόθεσμες εγγραφές, κ.λπ., ενώ «κόβει» ως παράνομη την απαλλαγή των πολύτεκνων διευθυντών και υποδιευθυντών από την εφημερία.