Σεβασμό προς την Ελλάδα ζητάει ο Τσίπρας απ’ τους δανειστές σε άρθρο του στις εφημερίδες «Le Monde» και «Die Welt».  Ο ίδιος κάνοντας αναφορά στο Eurogroup της Πέμπτης μιλάει για συνάντηση ιστορική για την Ευρώπη και επίσης ζητά να μην μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία.

«Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών» αναφέρει ο Αλ. Τσιπρας.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα οφείλει και συνεχίζει στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο:

Στον δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της Ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας.

O ίδιος σημειώνει πως παρότι η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα πιο σκληρά από οπουδήποτε αλλού δεν ζητάει εξαιρέσεις και εύνοια.

«Έχουμε κάνει όμως σκληρές, ίσως σκληρότερες από κάθε άλλον, προσπάθειες για να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή. Και δικαιούμαστε σήμερα να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, να βρούμε εργασία, να δημιουργήσουμε εργασία και να συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικονομική ζωή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι από το 2010 η χώρα υπέστη πάρα πολλά καθώς τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν, εκτόξευσαν την ανεργία μέχρι και στο 30% του 2013, στέρησαν το 25% του εθνικού μας πλούτου, οδήγησαν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού στο κοινωνικό περιθώριο, υπονόμευσαν την ανάκαμψη της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιος σήμερα έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ να μιλήσουμε για το μέλλον.

Ο ίδιος μιλάει για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 και από τότε υλοποίησε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο οδήγησε σε εξοικονομήσεις δαπανών και αύξηση εσόδων σε μια ήδη συρρικνωμένη οικονομία.

Ο Τσίπρας είπε ότι την ίδια στιγμή προχωρήσαμε σε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ανέφερε επίσης ότι:

Προχωρήσαμε σε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ την ίδια στιγμή τροποποιήσαμε  τη νομοθεσία μας ώστε να γίνει πιο φιλική στις ιδιωτικές επενδύσεις.

O ίδιος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά προχώρησε και ένα βήμα ακόμη: Συμφώνησε και νομοθέτησε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις όλων των δανειστών της σε σχέση με τη δυνατότητα μας να επιτύχουμε διατηρήσιμους δημοσιονομικούς στόχους. Άλλη μια δύσκολη απόφαση για την Ελλάδα, πάντα προς χάριν της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

«Και όλα αυτά για να μην πέσει το βάρος πάνω στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από την Γερμανία» επισημαίνει ο Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή καθώς ο ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2017 ανάπτυξη 1,1%.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν στο 0,5% το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 4,2%, αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη. Το 2017 αναμένεται να βρεθεί πάλι πάνω από τους στόχους και να ξεπεράσει ίσως το 2%» αναφέρει ο ίδιος.

Όπως τονίζει ο Τσίπρας το ελληνικό χρέος αποτελεί μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα 320 δισ. ευρώ. Και ως προς το ΑΕΠ: 180%. Γιατί; Διότι από το 2010 μέχρι σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 50 δισ.

Οπότε σύμφωνα με τον ίδιο η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα  η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα αναφέρεται στην ανάγκη για ρύθμιση του χρέους, ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Επίσης αναφέρει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επομένως, πρέπει να συμφωνηθούν όχι απλώς ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν.

Ο Τσίπρας δηλώνει ότι το δεύτερο σκέλος της απάντησης δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος. Ενός προγράμματος όχι με νέα δανεικά αλλά με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να επενδύσουμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

Σε όλη τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα μία ισχυρή δυναμική μεταρρυθμίσεων. Τη στιγμή που η Ευρώπη αναλαμβάνει το ρόλο να γίνει ο πρωταθλητής της ενεργειακής μετάβασης, ας επενδύσουμε συλλογικά για να υποστηρίξουμε μία ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη τους λαούς και το κλίμα μας. Ας επενδύσουμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην έρευνα που δημιουργούν βιομηχανίες και θέσεις εργασίας του αύριο

«Για τους Γάλλους, τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς, το ελληνικό χρέος είναι απλά ένα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Για τους συμπολίτες μου αποτελεί μια καθημερινή αγωνία, ενώ  προσπαθούν να αλλάξουν τη χώρα τους,  να ξανασταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» λέει χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη όχι μόνο να μην σβήσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά ότι πρέπει να αρχίσει να εμπνέει ξανά. Να γίνει ισχυρότερο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ.  Οι φωνές για μία νέα διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά κυρίως μία νέα ορμή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, πολλαπλασιάζονται και πρέπει να κυριαρχήσουν ξανά.

«Γιατί είναι η φωνή των λαών της Ευρώπης που ακούγεται. Μαζί με αυτούς, πίσω από αυτούς βρίσκονται νέες φωνές, νέες ευρωπαϊκές συνειδήσεις που διαμορφώνονται και προσδοκούν μια νέα πορεία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια νέα εποχή μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος. Μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους» τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει λέγοντας ότι τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν το καθήκον να πάρουν μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας:

Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της Ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας