Σε τρία χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera από το αιγυπτιακό δικαστήριο λόγω του ότι εργάζονταν χωρίς άδεια και μετέδιδαν επιβλαβές για τη χώρα υλικό, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η ετυμηγορία της δίκης αφορά τους Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι Καναδός πολίτης, τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ και τον Αυστραλιανό Πέτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον δικαστεί, οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί «Ο πυρήνας του Μάριοτ» επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, «δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων» και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης επτά έως 10 ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. Μουσουλμανική Αδελφότητα). Ωστόσο τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Ο Φάχμι και ο Μοχάμεντ, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση τον Φεβρουάριο αφού πέρασαν πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, συνελήφθησαν εκ νέου μετά τη σημερινή ετυμηγορία.